Schöne Mullerin

Een concert?

Uitdaging, afwisseling en kwaliteit: de ingrediënten voor een mooie programmareeks. Bent u voor het komend seizoen nog op zoek naar een bijzonder concert dat uw programmering compleet maakt?

Tenor Joost van der Wulp en pianist Hans Avontuur brachten de compositie ‘Die schöne Müllerin’ van Frans Schubert ten gehore op verschillende concertlocaties in België en Nederland. Dit prachtige werk leent zich uitstekend voor een koffie-, thee-, of lunchconcert. De twee muzikanten zijn bereid het werk nog eens ten gehore te brengen!

Bent u geïnteresseerd in een optreden van Joost van der Wulp en Hans Avontuur? Of wilt u graag nog wat extra informatie? Blader verder in deze site, of neem contact op!

Inhoud van de liedcyclus

“Die Schöne Müllerin” is een cyclus van 20 liederen voor tenor en piano met een totale duurtijd van 65 minuten. Het is aangeraden om na het 11de lied een korte pauze in te lassen.

In de teksten van Wilhelm Müller wordt een beeld geschetst van een verlegen jongeling die op stap is door de natuur. Hij volgt tijdens zijn wandeling de stroom van een beekje. In de verte ziet hij een watermolen, en vraagt zich af wat voor avontuur hem daar te wachten staat.

Eenmaal daar aangekomen wordt hij verliefd op de “Müllerin”. Hij is echter te verlegen om haar openlijk zijn liefde te verklaren. Het verste komt hij in lied 10: “Tränenregen”: hij zit naast haar op een bankje, en kijkt naar de natuur om hen heen. Als zij haar blauwe kijkers op hem richt lijkt het of de bloemen in het veld haar naknikken. Aan het einde van dit lied staat het meisje op en zegt; “Ade, ich geh nach haus”.

In de daaropvolgende liederen wordt de jongeling alsmaar heen en weer geslingerd tussen: “ja, het lukt”, en: “nee, het lukt niet…”, onder andere gesymboliseerd in; “die liebe Farbe”, en: “die böse Farbe”, lied nrs. 16 en 17.

Uiteindelijk suggereert: “Ihr blauen kristallen Kämmerlein’, dat de jongeling in de beek gesprongen is. Lied nr. 20 ademt ontegensprekelijk de sfeer van een requiem.

Niet voor niets wordt Schubert de grootmeester van het lied genoemd. Deze liedcyclus is een pareltje van Duitse romantiek. Het is bekend dat Schubert schijnbaar moeiteloos melodieen uit zijn pen liet vloeien. De begeleidingen ondersteunen deze melodieen op meesterlijke wijze: veelvuldige modulaties en knappe arpeggio-begeleidingen ondersteunen de dramatiek in de zang.

De belangrijke romantische thema’s, nl.de uitbeelding van de natuur (pastorale), en een weemoedig verlangen naar je uiteindelijke doel - de dood, zijn duidelijk aanwezig.

Hans Avontuur

Tijdens zijn concerten zal Joost van der Wulp worden begeleid door Hans Avontuur. Hans werd geboren in 1968 te Raamsdonksveer (Noord-Brabant). Zijn eerste klavieronderricht kreeg hij van de Rotterdamse musicus Gerard Legierse.

Hans Avontuur

Vakopleiding Brabants Conservatorium

In 1986 werd hij toegelaten tot de vakopleiding van het Brabants Conservatorium. Hij studeerde zowel hoofdvak piano als hoofdvak orgel bij respectievelijk Jacques de Tiège en Bram Beekman. Voor beide hoofdvakken behaalde hij de diploma´s ´Docerend Musicus´ en ´Uitvoerend Musicus´. Tevens heeft hij enige tijd hoofdvak geïmproviseerde muziek gestudeerd.

Veelzijdig solist en begeleider

Hans speelt al vanaf jonge leeftijd zowel solo- als kamermuziek. Hij treedt op als begeleider van instrumentalisten, zangers en koren. Daarnaast is hij actief als repetitor, arrangeur en orkestleider in opera, operette, musical en cabaret.

Op dit moment werkt hij als pianist op de Fontys Hogeschool (Faculteit der Kunsten) te Tilburg en is hij als organist verbonden aan de Basiliek St. Jan te Oosterhout. Regelmatig verleent hij zijn medewerking aan concerten en projecten van uiteenlopende aard.

Beluister

klik op de titel:

Lied nr. 11: Mein!

Lied nr. 10: Tränenregen

Naar de Faurée recital