Faurée recital

Boeking van Ted en Joost

U bent uitbater van een kasteel, restaurant, een grote bedrijfshal?

Al eens gedacht aan een echte klassieke liedrecital voor uw gasten?

Ted van de Heydt en Joost van der Wulp hebben reeds vier keer deze recital ten gehore gebracht op verschillende Nederlandse en Belgische podia. Met plezier komen zij de recital nog eens herhalen in uw unieke pand!!

Boekingen kunnen rechtstreeks via het op deze site vermelde email-adres. A.u.b. ruim van tevoren boeken!!

Liedrecital

Franse romantiek en impressionisme

G. Faurée, E. Chausson, F. Poulenc e.a.

Gabriel Faurée is achter de schermen een van de meest invloedrijke figuren geweest van de Franse muziek uit de late romantische periode. Wij kennen Faurée niet van de grote symfonieen of oratoria. Hij was de man van de kleine vorm: pianowerken, vioolsonates, en liederen. Maar in die liederen heeft hij wel in zijn eentje een hele nieuwe ontwikkeling in gang gezet in de franse muziek.

Men moet zich voorstellen: vlak voor Faurée en St. Saens speelde men nog Berlioz, die een immens symfonie-orkest had, en werken geschreven heeft voor twee koren en vier orkesten. Het kon dus niet groter meer, die ontwikkeling was ten einde. Darentegen was de nieuwe tijd, want het impressionisme zat er al aan te komen, er een van de expressie zoeken in sferen, zodat een heel muziekstuk, of een hele zin ervan in één sfeer was. Faurée is daarmee begonnen. Maar eerst had hij nog een erfenisje te vervullen. De bekendste tekst-schrijver was in die tijd in frankrijk tegenzeglijk Victor Hugo, en je werd geacht als componist altijd zijn gedichten te nemen om liederen te maken. Maar Hugo hoort nog bij de romatiek, met zijn zwaar beladen woorden. Zowel Faurée als St. Saens hebben een tijdje deze teksten gebruikt, maar wilden toch van deze zwaar romantische teksten af.

U hoort een aantal liederen van Faurée die dat duidelijk illustreren, het is vaak dat een lied in één sfeer of in één beweging gecomponeerd is, en dat de muzikale expressie hele fijnzinnige elementen heeft.

Ik vraag u speciaal aandacht voor twee liederen die we speciaal achter elkaar hebben geprogrammeerd: “apres un reve”, is een heel beroemd lied van Faurée, zelfs zo beroemd dat Pablo Cazals er ook een versie voor cello en piano van heeft gemaakt, is een tamelijk vroeg werk, nog heel romantisch. Vlak daarvoor komt een laat lied van Faurée: “cygne sur l’eau”, In dit lied probeert hij het rimpelloze van een zwaan op het water ook in de muziek weer te geven, en in de tekstbehandeling bereikt hij het hoogtepunt van zijn geheel eigen liedstijl.

Voor degenen die thuis zijn in het gregoriaans: in het lied: “Cygne sur l’eau” zit een gregoriaanse melodie verwerkt, maar ik zeg niet welke…

Ted van der Heydt

Live geluidsopnames van diverse uitvoeringen

klik op de titel:

Le colibri, E. Chausson

Mandoline, G. Faurée

Les Roses d’Ispahan, G. Faurée

Après un Rève, G. Faurée

Naar de luit liederen