Solozang Tenor - Oratorium, cantate, lied, opera

Toonkunstenaar

Tijdens mijn eerste zangles van Roland Bufkens aan het Lemmensinstituut te Leuven zei deze: “het is niet voldoende dat ik van jou een zanger maak, je moet een kunstenaar worden…”. Het feit dat ik naast zanger en zangpedagoog ook dirigent, pianist/organist/begeleider en kerkmusicus ben, maakt dat ik het solozingen kan plaatsen in een groter geheel.

Specialisatie barokmuziek

Van in het begin van mijn carrière als zanger ben ik goed thuis in de declamatorische technieken en de rethoriek van de barokmuziek. Zo probeer ik bijvoorbeeld de evangelist-partij in “der Mattäus-passion” van J.S Bach (na de vele uitvoeringen een “oude liefde die nooit zal roesten”) zo neutraal en eerlijk mogelijk te zingen, mijzelf zo min mogelijk vrijheden te veroorloven, mij constant in te leven in de tekst, en altijd een groot respect te bewaren voor alle noten die Bach zo minutieus heeft opgetekend.

Solozang

Andere muziekstijlen

In een later stadium in mijn zangcarrière heb ik veel kennis en ervaring opgebouwd in stemgebruik en interpretatie in andere muziekstijlen; van het Duits romantisch kunstlied tot Frans impressionisme en jazz en musical. Bij alle uitvoeringen als zangsolist beschouw ik het als een erezaak om zo veel mogelijk de interpretatie en het stemgebruik behorende bij die muziek te gebruiken.

Ervaring

Reeds geruime tijd ben ik werkzaam als tenorsolist. Uit de vele gezongen werken wil ik o.a. aanhalen: Matthäus Passion (Kühnhausen), Markuspassion (Kaiser), de Schipbreuk (Wagenaar), Petite Messe Solennelle (Rossini), the Crucifixion (Stainer), Otsche Nasj (Janacek) en Betlehem (Maunder). Verder vele tientallen malen de Matthäuspassion en de Johannespassion (J.S. Bach), zowel evangelist als aria’s. Verderop in deze website vindt u een overzicht van de vele bach-cantates waarvan ik de tenorstem heb vertolkt.

Solozang

Stemsoort

Sinds de beginperiode is er een lange weg afgelegd. Nu mag ik - in alle bescheidenheid - zeggen dat ik ben uitgegroeid tot een ervaren concertzanger met een licht-lyrische tenorstem, die soepel omhoog klimt in zowel brede fortissimo’s als sfeervolle mezza di voce. De reacties op mijn zangprestaties gaan van zeer tevreden tot laaiend enthousiast. Men prijst voornamelijk mijn muzikale inlevingsvermogen en de perfect verstaanbare declamatie.

Solozang

Live-opnames

Klik op de titel:

Uit: The Messiah, G. F. Händel: Ev’ry valley Uit: Matthäus-passion, J. S. Bach: recitatief nr. 58a: und da sie an die stätte kamen Uit: Johannes-passion, J. S. Bach: recitatief nr. 36: die Juden aber van S. Bernardi: O dulcissima dilecta mea Uit: Matthäus-passion: arioso: Mein Jesus Schweigt, en aria: Geduld Uit: “De Schipbreuk”, J. Wagenaar: recitatief en aria voor tenor Van H. Purcell: Lord, what is man Uit: “die entführung aus dem Serail”, W.A. Mozart: Konstanze, dich wieder zu sehen

Naar de korte CV